Zorgverleners met genoeg ervaring moeten meer bevoegdheden krijgen

Zorgverleners met genoeg ervaring moeten meer bevoegdheden krijgen

De zorg moet flexibeler. Laat handelingen die alleen aan artsen zijn voorbehouden ook over aan andere zorgverleners die hun bekwaamheid hebben aangetoond. Dit bepleit de invloedrijke Raad voor Volksgezondheid en Samenleving in een advies aan minister Bruins (Medische Zorg) dat 1,2 miljoen zorgverleners raakt. Het idee is dat patiënten hiervan profiteren, doordat het organiseren van de zorg dan flexibeler kan en zij daarom minder verschillende hulpverleners aan hun bed zien.

Al die 1,2 miljoen zorgmedewerkers moeten zelf een portfolio gaan bijhouden, waarin zij registreren welke zorghandelingen zij kunnen uitvoeren. De Wet BIG, de wet die patiënten moet verzekeren dat zij zorg ontvangen van bekwame zorgverleners, moet daarom grondig worden herzien.

Volgens Jet Bussemaker, voorzitter van de Raad, hecht de huidige wet te veel waarde aan het diploma dat een zorgverlener ooit haalde, en te weinig aan de nieuwe vaardigheden die een arts of verpleegkundige tijdens de carrière op de werkvloer en tijdens bijscholingen leert. ‘Wij draaien het beginsel fundamenteel om. Zorgverleners moeten kunnen laten zien: ik heb me in de praktijk bekwaamd, een collega-zorgverlener heeft me opgeleid. Dat moet dan ook genoeg zijn om een bepaalde handeling daadwerkelijk te mogen uitvoeren: als je bekwaam bent, ben je ook bevoegd.’

Lees het volledige bericht in de Volkskrant.

1
Hoi! Ik help je graag. Je kunt met mij whatsappen via deze knop. Let op: medische informatie wordt niet gegeven. Misbruik van dit mobiele nummer wordt bestraft met een blokkade.

Met vriendelijke groet,
Sander Brouwer
GGZ Verpleegkundig Specialist
Redactie Gezondheidszorgportaal.nl
Powered by