Zelfs een beetje hardlopen verlaagt het risico op overlijden


Zelfs minder dan 50 minuten hardlopen 🏃 per week vermindert al het risico op overlijden  met 27%. Dit blijkt uit een nieuwe meta-analyse die op 4 november is gepubliceerd in het British Journal of Sports Medicine. Een verhoogd of verlaagd voordeel met frequentie, tempo of duur van hardlopen is in dit onderzoek niet gevonden. De bevinding suggereert dat mensen substantiële voordelen kunnen behalen met minder dan de hoeveelheid lichaamsbeweging die doorgaans wordt aanbevolen.

Volgens de nieuwe beweegrichtlijnen in Nederland zouden volwassenen wekelijks ten minste twee en een half uur matig intensief moeten bewegen en kinderen dagelijks minstens een uur. Ook worden voor beide groepen spier- en botversterkende activiteiten aanbevolen.  De onderzoekers ontdekten echter dat zelfs de kleinste hoeveelheden hardlopen (minder dan een keer per week, minder dan 50 minuten per week en minder dan 6 mijl per uur per week) vergelijkbare verlaagde risico’s  hadden. De studies onderzochten ook toenames van de looptijd, tot wel 4,5 uur per week, maar de reducties van risico’s bleven constant in deze meta-analyse.

De resultaten bewijzen overigens niet dat meer hardlopen niet meer voordelen biedt. Ook konden de onderzoekers geen bewijs vinden dat overmatig hardlopen de gezondheid van de hardloper schaadt. Wel bleek dat het bij een dergelijke vorm van  hardlopen erg lastig is om een ​​steekproefgrootte te verkrijgen die groot genoeg is om statistisch significante gegevens te verkrijgen.

Zullen we vooralsnog maar gewoon de Beweegrichtlijnen aanhouden en hierbij de meest simpele regels in het oog houden: iedere beweging is beter dan geen beweging en overal waar TE voor staat is niet goed (behalve tevreden dan).

#hardlopen #sport #beweging

1
Hulp nodig?
Hoi! Ik help je graag. Je kunt met mij whatsappen via deze knop. Let op: Deze functie is bedoeld voor communicatie tussen een websitebezoeker en de redactie. Dit kan zowel een zorgprofessional als een patiënt zijn. Echter, er wordt geen medische informatie of advies gegeven.

Met vriendelijke groet,
Sander Brouwer
GGZ Verpleegkundig Specialist
Redactie Kennisblog