Yoga evolueert “van rage naar evidence-based interventie” voor psychische stoornissen

Yoga bestaande uit fysieke (houdings)oefeningen en ademhalingstechnieken kan volgens nieuw onderzoek ook erg nuttig zijn bij het verbeteren van symptomen van depressie en angst bij patiënten met een depressieve stoornis. Dit blijkt uit nieuw onderzoek waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in Journal of Psychiatric Practice. De bewijzen voor het nut en effect van yoga blijven zich hiermee opstapelen. 

Een ander recent artikel van Varambally et al (2019), gepubliceerd in het British Journal of Psychiatry, onderzoekt de bewijsbasis voor het gebruik van yoga als therapeutische interventie bij psychiatrische stoornissen, suggererend dat yoga daadwerkelijk evolueert “van rage naar evidence-based interventie”. De auteurs presenteren bewijs ter ondersteuning van de rol van #yoga bij het verbeteren van symptomen van depressie en suicidale gedachten, evenals het verbeteren van negatieve symptomen, kwaliteit van leven en sociale cognitie bij personen met schizofrenie.

Ze merken op dat een ‘opkomende evidence base’ wijst op gunstige biomarker-veranderingen als gevolg van yoga, waaronder verbetering van GABA neurotransmissie en verhoogde serotonineniveaus in de hersenen.

Referenties

Varambally, S., George, S., & Gangadhar, B. (n.d.). Yoga for psychiatric disorders: From fad to evidence-based intervention? The British Journal of Psychiatry, 1-3. doi:10.1192/bjp.2019.249

1
Hulp nodig?
Hoi! Ik help je graag. Je kunt met mij whatsappen via deze knop. Let op: Deze functie is bedoeld voor communicatie tussen een websitebezoeker en de redactie. Dit kan zowel een zorgprofessional als een patiënt zijn. Echter, er wordt geen medische informatie of advies gegeven.

Met vriendelijke groet,
Sander Brouwer
GGZ Verpleegkundig Specialist
Redactie Kennisblog