Verzekeraar grijpt niet in bij St Jansdal

Zorgverzekeraar Zilveren Kruis grijpt niet in bij het Lelystadse ziekenhuis St Jansdal naar aanleiding van een brief aan huisartsen in de regio.

In de brief verklaart het ziekenhuis niet mee te werken aan zogenoemde diagnostiek voor patiënten die bij een specialist buiten het ziekenhuis onder behandeling zijn. Het gaat dan uitsluitend om specialismen die het ziekenhuis zelf ook in huis heeft. Het ziekenhuis probeert op die manier zijn marktpositie te versterken, maar de patiënt kan dan in sommige gevallen niet in het ziekenhuis terecht voor bijvoorbeeld bloedonderzoek of een scan.

Wat het St Jansdal doet is niet verboden, maar de NZa vraagt zich wel af of het in het belang van de patiënt is. “Die moet door deze situatie misschien langer wachten, of de zorg wordt onnodig duurder”, zegt een woordvoerder.

Geen samenwerking met concurrent

Op dit moment ziet het St Jansdal een trend, waarbij een aantal commerciële zorgpartijen in Lelystad marktaandeel proberen te veroveren. Deze zogeheten ZBC’s  (Zelfstandig Behandel Centrum) bieden voor een deel zorg aan, die ook in St Jansdal Lelystad wordt aangeboden. Het ziekenhuis heeft als beleid dat zij voor deze ZBC’s geen diagnostisch onderzoek doet. Concreet betekent dit dat patiënten van deze ZBC’s niet in St Jansdal terecht kunnen voor diagnostiek. “Immers, samenwerken met een concurrent gaat in dit geval ten koste van onze mogelijkheden om een compleet zorgaanbod voor Lelystad te realiseren. We beseffen dat dit voor de betrokken patiënten erg vervelend is en wij betreuren dat. Zij zijn echter van harte welkom op de spreekuren van onze medisch specialisten in het ziekenhuis in Lelystad” aldus het ziekenhuis in een nieuwsbericht op de site.

1
Hulp nodig?
Hoi! Ik help je graag. Je kunt met mij whatsappen via deze knop. Let op: Deze functie is bedoeld voor communicatie tussen een websitebezoeker en de redactie. Dit kan zowel een zorgprofessional als een patiënt zijn. Echter, er wordt geen medische informatie of advies gegeven.

Met vriendelijke groet,
Sander Brouwer
GGZ Verpleegkundig Specialist
Redactie Kennisblog