Studie: ‘Anticholinerge medicijnen kunnen risico op dementie vergroten’

Studie: ‘Anticholinerge medicijnen kunnen risico op dementie vergroten’

Een studie, uitgevoerd door de Universiteit van Nottingham, heeft aangetoond dat er een bijna 50% verhoogd risico is op #dementie bij patiënten van 55 jaar en ouder die dagelijks krachtige #anticholinerge #medicatie gebruiken gedurende 3 jaar of meer. De resultaten zijn gepubliceerd in #JAMA Internal Medicine.

Het onderzoek keek naar de medische dossiers van 5869 patiënten met een diagnose van dementie en 225.574 patiënten zonder diagnose van dementie, alle 55 jaar en ouder en geregistreerd bij Britse huisartsen die gegevens bijdroegen aan de QResearch-database, tussen 1 januari 2004 en 31 januari 2016.

De onderzoeksresultaten toonden verhoogde risico’s op dementie voor anticholinergica in het algemeen en specifiek voor de anticholinergische antidepressiva, antipsychotica, antiparkinsons-geneesmiddelen, blaasgeneesmiddelen en epilepsiemedicijnen na de verwerking van andere risicofactoren voor dementie.

Er werden geen verhoogde risico’s gevonden voor de andere soorten anticholinergica die werden onderzocht, zoals antihistaminica en gastro-intestinale geneesmiddelen.

Top Categories

1
Hulp nodig?
Hoi! Ik help je graag. Je kunt met mij whatsappen via deze knop. Let op: Deze functie is bedoeld voor communicatie tussen een websitebezoeker en de redactie. Dit kan zowel een zorgprofessional als een patiënt zijn. Echter, er wordt geen medische informatie of advies gegeven.

Met vriendelijke groet,
Sander Brouwer
GGZ Verpleegkundig Specialist
Redactie Kennisblog
Gezondheidszorgportaal.nl
Powered by