Stressgerelateerde stoornissen geven verhoogd cardiovasculair risico

Stressgerelateerde stoornissen geven verhoogd cardiovasculair risico

Psychiatrische stoornissen die worden veroorzaakt door een ingrijpende, acuut stresserende gebeurtenis geven een verhoogd risico op een cardiovasculaire ziekte of event, zoals een hartaanval of een hartstilstand. Dat blijkt uit een grootschalige Zweedse studie door Huan Song e.a. gepubliceerd in The BMJ. Dit meldt Medisch Contact.

Zij verzamelden de medische gegevens van meer dan 136 duizend mensen met een psychiatrische stoornis veroorzaakt door dergelijke acute stress – denk aan PTSS of een aanpassingsstoornis – en vergeleken die met identieke data van 170 duizend broers of zusters van deze mensen zonder een dergelijke stoornis en 1,4 miljoen stressvrije personen uit de algemene populatie. Vooral in de eerste zes maanden blijkt het risico op een cardiovasculaire aandoening verhoogd bij personen met een psychiatrische stoornis (64% hoger dan bij hun broers of zusters). Verder laat analyse van de gegevens zien dat het verband tussen vroege hart- en vaatziekten (voor de leeftijd van 50 jaar) en stressgerelateerde psychiatrische stoornissen sterker is dan het verband tussen hartziekten op latere leeftijd en dergelijke stoornissen.

Lees meer

Top Categories

1
Hulp nodig?
Hoi! Ik help je graag. Je kunt met mij whatsappen via deze knop. Let op: Deze functie is bedoeld voor communicatie tussen een websitebezoeker en de redactie. Dit kan zowel een zorgprofessional als een patiënt zijn. Echter, er wordt geen medische informatie of advies gegeven.

Met vriendelijke groet,
Sander Brouwer
GGZ Verpleegkundig Specialist
Redactie Kennisblog
Gezondheidszorgportaal.nl
Powered by