Roken verhoogt risico op psychose en depressie

Verhoogt roken het risico op psychische aandoeningen of verhoogt een psychische aandoening het rookgedrag? Over het algemeen wordt aangenomen dat patiënten met een psychische aandoening beginnen te roken vanwege zelfmedicatie, maar een nieuwe studie suggereert nu dat het omgekeerde waar zou kunnen zijn – dat roken eigenlijk het risico op psychische aandoeningen verhoogt, waaronder depressie en psychose. De resultaten zijn gepubliceerd in Psychological Medicine.

Onderzoekers van de Universiteit van Bristol vonden dat zowel levenslang roken als het starten met roken beide risicofactoren waren voor zowel schizofrenie als depressie – een verband dat, althans gedeeltelijk, als een oorzakelijk verband kan worden beschouwd.

Door middel van het Mendeliaanse randomisatiemodel zijn gegevens van de UK Biobank van meer dan 460.000 mensen van Europese afkomst geanalyseerd om de impact van levenslang roken op het risico op depressie en schizofrenie te bepalen.

Het bewijs suggereert dat deze hogere prevalentie te wijten is aan bidirectionele effecten. Dit betekent dat de effecten beide kanten op kunnen gaan en ook nog eens op verschillende momenten. Daardoor kan roken het risico op het ontwikkelen van depressie / schizofrenie verhogen en het hebben van depressie / schizofrenie kan het rookgedrag verhogen.

Hoogleraar psychologische geneeskunde Simon Gilbody van de Universiteit van York noemt het een “belangrijke studie” die een belangrijke vooruitgang betekent in ons begrip van de relatie tussen roken  en geestelijke gezondheidsproblemen.

Wootton, R., Richmond, R., Stuijfzand, B., Lawn, R., Sallis, H., Taylor, G., . . . Munafò, M. (n.d.). Evidence for causal effects of lifetime smoking on risk for depression and schizophrenia: A Mendelian randomisation study. Psychological Medicine, 1-9. doi:10.1017/S0033291719002678

1
Hulp nodig?
Hoi! Ik help je graag. Je kunt met mij whatsappen via deze knop. Let op: Deze functie is bedoeld voor communicatie tussen een websitebezoeker en de redactie. Dit kan zowel een zorgprofessional als een patiënt zijn. Echter, er wordt geen medische informatie of advies gegeven.

Met vriendelijke groet,
Sander Brouwer
GGZ Verpleegkundig Specialist
Redactie Kennisblog