Psychische aandoeningen komen meer voor bij hyperthyreoïdie

Er is een verhoogde prevalentie van psychische stoornissen bij kinderen met hyperthyreoïdie in vergelijking met de algemene populatie. Het gaat hierbij om ADHD, aanpassingsstoornis, angst, bipolaire stoornis, depressie en suïcidaliteit. Sucidialiteit en bipolaire stoornis komen zelfs 5-6x vaker voor. Dit blijkt uit onderzoek onder 2400 kinderen waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in vakblad Pediatrics.

In deze studie is het aandeel van pediatrische patiënten (2400 kinderen tussen 10 en 18 jaar) met gelijktijdige diagnoses van hyperthyreoïdie en psychische aandoeningen onderzocht. De hypothese was dat de prevalentie van psychische stoornissen hoger zou zijn bij patiënten met hyperthyreoïdie vergeleken met de nonhyperthyroïde populatie.

Er zijn gedurende de studieperiode (van 2006-2016) 1894 vrouwelijke patiënten en 585 mannelijke patiënten gediagnosticeerd met hyperthyreoïdie. Prevalentieverhoudingen voor psychische aandoeningen bij mensen met versus zonder hyperthyreoïdie varieerden van 1,7 (ADHD) tot 4,9 (bipolaire stoornis). Opvallend was dat suïcidaliteit bijna 5 keer meer waarschijnlijk was bij patiënten met hyperthyreoïdie dan bij patiënten zonder hyperthyreoïdie. Voor elk van de onderzochte psychische aandoeningen, met uitzondering van suïcidaliteit, werd de psychiatrische diagnose vaker gesteld vóór de diagnose hyperthyreoïdie, waarbij het grootste deel van de patiënten de diagnose ADHD kreeg vóór de diagnose hyperthyreoïdie (68,3%).

De auteurs van de studie wijzen er op dat ten minste hyperthyreoïdie overwogen moet worden bij de behandeling van patiënten met psychische aandoeningen en viceversa voor het monitoren van patiënten met hyperthyreoïdie op psychische aandoeningen.

Mental Health Conditions and Hyperthyroidism
Sarah J. Zader, Ernest Williams, Melissa A. Buryk
Pediatrics Oct 2019, e20182874; DOI: 10.1542/peds.2018-2874

https://pediatrics.aappublications.org/content/pediatrics/early/2019/10/01/peds.2018-2874.full-text.pdf

Nieuwsbrief Updates

Blijf op de hoogte van updates uit de gezondheidszorg en schrijf je nu in voor Up2Date!

1
Hulp nodig?
Hoi! Ik help je graag. Je kunt met mij whatsappen via deze knop. Let op: Deze functie is bedoeld voor communicatie tussen een websitebezoeker en de redactie. Dit kan zowel een zorgprofessional als een patiënt zijn. Echter, er wordt geen medische informatie of advies gegeven.

Met vriendelijke groet,
Sander Brouwer
GGZ Verpleegkundig Specialist
Redactie Kennisblog
Powered by