Personeelstekorten: werkgevers komen in actie, maar nog onvoldoende

Zes op de tien verpleegkundigen en verzorgenden ziet hun werkgever in actie komen om de personeelstekorten en de torenhoge werkdruk in de zorg aan te pakken. Tegelijkertijd ziet 38% juist gebrek aan actie. Ook worden goede maatregelen – zoals het beperken van de administratieve lastendruk (14%) en het afstoten van taken die niks met zorg te maken hebben (11%) – relatief weinig genoemd. Dit blijkt uit een peiling van V&VN onder 2.570 leden.

Negen op de tien verpleegkundigen en verzorgenden werkt bij een zorginstelling die te maken heeft met personeelstekorten. De meest genoemde maatregelen zijn: meer mensen opleiden (55%), meer overwerken (44%), extra inzet van ondersteunend personeel (41%), patiëntenstops (31%) en het sluiten van bedden (20%). Ook worden zorgmedewerkers die nieuwe collega’s aandragen beloond met eenmalige bonussen of dinerbonnen. Het gaat hierbij om maatregelen die langer dan één jaar worden ingezet en niet meer alleen tijdens piekmomenten, zoals vakanties.

Sonja Kersten, directeur van V&VN, roept zorginstellingen op om er een paar schepjes bovenop te doen: “We kunnen pas tevreden zijn als 100% van de organisaties met arbeidsmarktproblemen in actie komt. En het zou het mooist zijn als werkgevers die wél iets doen, ook echt alle kansen pakken. Goede maatregelen, zoals het verminderen van administratieve lasten of het stoppen met oneigenlijke taken zoals schoonmaken of het rondbrengen van de krant, worden te weinig ingezet. Tegelijkertijd zien we slechte maatregelen, zoals de inzet van onbevoegd en onbekwaam personeel, juist te veel.”

Lees volledige bericht.

1
Hulp nodig?
Hoi! Ik help je graag. Je kunt met mij whatsappen via deze knop. Let op: Deze functie is bedoeld voor communicatie tussen een websitebezoeker en de redactie. Dit kan zowel een zorgprofessional als een patiënt zijn. Echter, er wordt geen medische informatie of advies gegeven.

Met vriendelijke groet,
Sander Brouwer
GGZ Verpleegkundig Specialist
Redactie Kennisblog