Ook mensen met autisme mogen vanaf nu psychostimulantia gebruiken in het verkeer

Psychostimulantia – zoals bijvoorbeeld methylfenidaat en dexamfetamine– zijn vanaf nu ook toegestaan in het verkeer voor mensen met een autisme-diagnose. De zogeheten Regeling eisen geschiktheid 2000 van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is op 22 november gepubliceerd in de Staatscourant. Iedereen die wordt behandeld met psychostimulantia mag voortaan – onder voorwaarden – deelnemen aan het verkeer. De daadwerkelijke wijziging hing al enkele weken in de lucht.

Enige tijd terug adviseerde de Gezondheidsraad in een rapport om het (therapeutische) gebruik van psychostimulantia onder voorwaarden ook toe te staan voor mensen met een andere diagnose dan ADHD of een slaapstoornis.
Relatief veel mensen met autisme hebben ook kenmerken van ADHD; zij kunnen om die reden ook veel baat hebben bij een therapeutische behandeling met psychostimulantia. Het advies van de Gezondheidsraad is nu dus eindelijk overgenomen door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Eerdere studies hebben reeds aangetoond dat mensen met ADHD meer kans hebben op auto-ongevallen. In 2017 bijvoorbeeld is uit een nationale cohortstudie bij 2.319.450 patiënten met ADHD gebleken dat medicatie het risico op ongevallen vermindert voor bestuurders met ADHD. Het gebruik van medicatie gaat gepaard met een significante vermindering van het risico op auto-ongevallen bij zowel mannelijke (38%) en vrouwelijke (42%) patiënten. Onbehandelde patiënten met ADHD hebben het hoogste risico op een auto-ongeluk in vergelijking met patiënten met ADHD die wel medicatie gebruiken of mensen zonder ADHD.

Voorwaarden
Een voorwaarde is onder meer dat iemand geen bijwerkingen (meer) ervaart die een gevaar kunnen opleveren in het verkeer. Bij amfetamine en dexamfetamine moet de gebruiker daarnaast in elk geval drie dagen wachten voordat hij of zij weer deelneemt aan het verkeer. Ook is bij deze twee middelen in het verkeer nog altijd de Opiumwet van toepassing.

Onder invloed
Het gebruik van amfetamine en dexamfetamine in het verkeer kan worden aangetoond door middel van de nieuwe speekseltest die de politie sinds 2017 gebruikt. De precieze dosering waarbij de speekseltest positief uitslaat is overigens nog steeds niet duidelijk in de praktijk, althans niet bij de hulpverleners en patiënten. Ook is de overheid bezig om de wet aan te passen die zwaardere straffen mogelijk maakt voor o.a. rijden onder invloed.

#adhd #autisme #speekseltest #psychostimulantia #dexamfetamine #amfetamine #methylfenidaat

1
Hulp nodig?
Hoi! Ik help je graag. Je kunt met mij whatsappen via deze knop. Let op: Deze functie is bedoeld voor communicatie tussen een websitebezoeker en de redactie. Dit kan zowel een zorgprofessional als een patiënt zijn. Echter, er wordt geen medische informatie of advies gegeven.

Met vriendelijke groet,
Sander Brouwer
GGZ Verpleegkundig Specialist
Redactie Kennisblog