Nieuwe slaapstudie: wetenschap onderschat de gevaarlijke effecten van slaaptekort

Resulaten van een nieuwe slaapstudie van het Sleep and Learning Lab van Michigan State University laten zien dat slaapverlies een belangrijk nadelig effect heeft, niet alleen op hoe goed we onze focus kunnen houden, maar ook op hoe goed we complexe procedures kunnen volgen en uitvoeren – ook wel “placekeeping” genoemd. Slaaptekort geeft dubbel zo veel kans op het maken van fouten bij complexe procedures en zelfs 3x zo veel kans op concentratieproblemen. Slaapgebrek beïnvloedt in feite het hogere cognitieve functioneren, waardoor het geheugen in grote mate wordt verstoord. De resultaten zijn gepubliceerd in het Journal of Experimental Psychology.

Het onderzoek is niet alleen een van de grootste studies, maar ook de eerste studie die het effect van slaaptekort op placekeeping heeft onderzocht, ofwel het vermogen om een ​​reeks stappen in een proces te voltooien zonder je doel/focus uit het oog te verliezen, ondanks mogelijke  verstoringen. De studie bouwt voort op eerder onderzoek van de slaapwetenschappers van MSU om het effect van slaapgebrek te kwantificeren op het vermogen van een persoon om een ​​procedure te volgen en de aandacht vast te houden.

“Personen met een slaaptekort moeten voorzichtig zijn bij absoluut alles wat ze doen en kunnen er gewoon niet op vertrouwen dat ze geen kostbare fouten maken.  Vaak – zoals achter het stuur van een auto – kunnen deze fouten tragische gevolgen hebben”, aldus de onderzoekers. Door de bevindingen over de afzonderlijke effecten van slaapgebrek op de cognitieve functie te delen, hopen de onderzoekers dat mensen zullen beseffen hoe groot de impact is van een gebrek aan slaap op hun capaciteiten.

De recente bevindingen ontkrachten volgens de onderzoekers de algemene theorie die suggereert dat aandacht de enige cognitieve functie is die wordt beïnvloed door slaapgebrek. Sommige mensen met slaapgebrek kunnen het nog wel volhouden tijdens routinetaken, zoals een arts die de vitale waarden van een patiënt meet. Maar de resultaten suggereren dat het voltooien van een activiteit waarvoor meerdere stappen moeten worden gevolgd, zoals een arts die een medische procedure uitvoert, veel riskanter is onder omstandigheden van slaapgebrek.

1
Hulp nodig?
Hoi! Ik help je graag. Je kunt met mij whatsappen via deze knop. Let op: Deze functie is bedoeld voor communicatie tussen een websitebezoeker en de redactie. Dit kan zowel een zorgprofessional als een patiënt zijn. Echter, er wordt geen medische informatie of advies gegeven.

Met vriendelijke groet,
Sander Brouwer
GGZ Verpleegkundig Specialist
Redactie Kennisblog