Nieuwe post-hbo Palliatieve zorg

De Christelijke Hogeschool Ede biedt een nieuwe opleiding post-hbo Palliatieve zorg aan. Palliatieve zorg is complex en omvangrijk, met multidisciplinaire samenwerking. Verschillende zorgaanbieders uit de regio vroegen de Christelijke Hogeschool Ede daarom om deze opleiding te starten.

Hoe kan jij als zorgprofessional bijdragen aan de kwaliteit van leven van mensen die ongeneeslijk ziek zijn? En het verschil maken voor hun naasten?

In de nieuwe post-hbo Palliatieve zorg is aandacht voor de verpleegkundige en medische kant van palliatieve hulpverlening. Ook oefen je met palliatief klinisch redeneren, de toepassing van modellen en meetinstrumenten en Evidence Based Practice in de palliatieve zorg. Verder komen verpleegkundig leiderschap, onderzoek, multidisciplinaire samenwerking, het begeleiden van collega’s en omgaan met ethische vraagstukken aan bod. Recente wetenschappelijke ontwikkelingen komen ook aan bod.

Anderzijds draait het in deze opleiding om de ondersteuning van palliatieve cliënten in hun dagelijks leven, werk, relaties en bij zingevings- en levensvragen. Vanuit de theorie van de contextuele en gezinsgerichte benadering staan studenten stil bij hoe je vanuit een betekenisvolle relatie en met wetenschappelijke kennis de cliënt begeleidt in verlies- en rouwprocessen. Ook krijgen studenten handvatten om vanuit systemisch perspectief de directe omgeving te betrekken bij zorgtaken, zelfmanagement van ongeneeslijk zieke mensen en shared decision making te versterken. Ook leren studenten in gezinnen in gesprek te gaan over pijn, angst en afscheid nemen en de invloed daarvan op zingeving, spiritualiteit, intimiteit en seksualiteit.

De Christelijke Hogeschool Ede is niet de enige hogeschool die een post-hbo Palliatieve zorg aanbiedt. De Hogeschool Utrecht biedt ook een post-bachelor opleiding Palliatieve Zorg aan, en er is ook een post-hbo opleiding Palliatieve zorg van Saxion.

Bron: Zorg voor Beter

Nieuwsbrief Updates

Blijf op de hoogte van updates uit de gezondheidszorg en schrijf je nu in voor Up2Date!

1
Hulp nodig?
Hoi! Ik help je graag. Je kunt met mij whatsappen via deze knop. Let op: Deze functie is bedoeld voor communicatie tussen een websitebezoeker en de redactie. Dit kan zowel een zorgprofessional als een patiënt zijn. Echter, er wordt geen medische informatie of advies gegeven.

Met vriendelijke groet,
Sander Brouwer
GGZ Verpleegkundig Specialist
Redactie Kennisblog
Powered by