Neurale correlaties tussen dyslexie en ADHD

Zijn er gedeelde neurale correlaties tussen dyslexie en ADHD? Deze meta-analyse is de eerste studie die overlap tussen grijze-stofverschillen in dyslexie en ADHD analyseert.

Dyslexie en ADHD zijn zeer comorbide neurologische aandoeningen (schattingen van 25-40% naar beide kanten). Eerdere onderzoeken hebben een sterke genetische en cognitieve overlap tussen de aandoeningen geïdentificeerd, maar neurale overlap is nog relatief onontgonnen. Deze studie is een systematische meta-analyse van bestaande studies om te bepalen of er een overlap is in de grijze stofcorrelaties van beide aandoeningen.

McGrath, L.M., Stoodley, C.J. Are there shared neural correlates between dyslexia and ADHD? A meta-analysis of voxel-based morphometry studies. J Neurodevelop Disord 11, 31 (2019) doi:10.1186/s11689-019-9287-8

https://doi.org/10.1186/s11689-019-9287-8

#dyslexie #adhd

1
Hulp nodig?
Hoi! Ik help je graag. Je kunt met mij whatsappen via deze knop. Let op: Deze functie is bedoeld voor communicatie tussen een websitebezoeker en de redactie. Dit kan zowel een zorgprofessional als een patiënt zijn. Echter, er wordt geen medische informatie of advies gegeven.

Met vriendelijke groet,
Sander Brouwer
GGZ Verpleegkundig Specialist
Redactie Kennisblog