Medicijntekort in Nederland neem toe: een ‘gigantisch probleem’

Er heerst in Nederland een tekort aan geneesmiddelen dat alsmaar groter wordt. In gesprek met NOS Radio 1 noemt apothekersorganisatie KNMP het medicijntekort een ‘gigantisch probleem’. Read more »

7 november 2019: ‘Geweld tegen psychiatrische patiënten’

Psychiatrische patiënten staan meer bloot aan geweld dan mensen uit de normale populatie, zo blijkt uit onderzoek. Wanneer patiënten zelf slachtoffer worden van geweld (victimisatie) gaat het om zaken als diefstal, straatroof,... Read more »

Onderzoek: Waarom antidepressiva niet altijd effectief zijn

Nieuw onderzoek - gepubliceerd in Molecular Psychiatry - laat zien dat er een biologische verklaring is waarom mensen met een depressie niet reageren op sommige antidepressiva. Het heeft te maken... Read more »

Databank erkende interventies in de ouderenzorg

Wat werkt en wat niet in de ouderenzorg en gehandicaptenzorg? Er zijn in de zorg veel goede interventies ontwikkeld. Toch zijn ze voor andere professionals vaak moeilijk te vinden en te vergelijken.... Read more »

Barometer Nederlandse Gezondheidszorg 2018

De winst van Nederlandse zorgaanbieders steeg in 2017 van 1,0% naar 1,8%. Werknemers aantrekken en behouden is de grootste uitdaging. Het personeelsverloop (13,3%) en verzuim (5,7%) stijgen naar alarmerende hoogte. Lees er... Read more »

Differentiatie van ADHD en depressie op basis van cognitieve prestaties

Het diagnostische proces van #ADHD, en daarmee het onderscheid van andere symptoom-overlappende, comorbide psychische stoornissen, kan worden verbeterd door gebruik te maken van ADHD-specifieke zelfrapportvragenlijsten en neuropsychologische tests, korte, kosteneffectieve en gestandaardiseerde... Read more »

Duizenden verpleegkundigen weg door WET BIG 2?

Het op handen zijnde beroepswetsvoorstel BIG II diskwalificeert ervaren verpleegkundigen en zal het personeelstekort in de zorg alleen maar vergroten, betoogt CCU-verpleegkundige Wendy Meerman in de Volkskrant. Read more »

Kies alternatieven voor dwang in de psychiatrie

De belangrijkste vraag blijft waarom 150 mensen zonder uitgebreide kennis over psychiatrie over een wet beslissen die vergaande invloed heeft op de geestelijke gezondheidszorg. Net als bij het onderwijs beslissen bureaucratische politici... Read more »

Oct 31 2019: ‘Deinstitutionalisation: the Dutch way?’

In the 1960s, mental healthcare in Europe and the United States embarked on a process of radical change. Under the banner of ‘de-institutionalisation’, a model of inpatient care centred on psychiatric hospitals,... Read more »

Meer loon en waardering voor 89.000 GGZ-medewerkers

FNV Zorg & Welzijn heeft met GGZ Nederland een onderhandelaarsakkoord bereikt over een nieuwe #cao voor 89.000 medewerkers in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ). Gedurende de looptijd van 2,5 jaar krijgen de medewerkers... Read more »

Antipsychoticagebruik bij dementie gekoppeld aan verhoogde mortaliteit

Er dient zich meer bewijs aan dat het gebruik van antipsychotica linkt aan een verhoogd sterfterisico bij patiënten met dementie. In een Deense registerstudie van bijna 33.000 patiënten met dementie hadden diegenen... Read more »

QbTest ook haalbaar voor oudere volwassenen met ADHD

De #QbTest is haalbaar voor oudere volwassenen en de factoren hyperactiviteit en onoplettendheid zijn geldige parameters voor de diagnostische beoordeling van #ADHD bij oudere volwassenen, wanneer deze naast zelfrapporten worden gebruikt. Dit... Read more »

Artsen en apothekers overtreden regels door medicijntekort

Artsen en apothekers overtreden wet- en regelgeving om medicijntekorten op te vangen. Dat bevestigen meerdere artsen en apothekers aan de onderzoeksredactie van RTL Nieuws. Geneesmiddelen die over de datum zijn worden bijvoorbeeld... Read more »
1
Hoi! Ik help je graag. Je kunt met mij whatsappen via deze knop. Let op: medische informatie wordt niet gegeven. Misbruik van dit mobiele nummer wordt bestraft met een blokkade.

Met vriendelijke groet,
Sander Brouwer
GGZ Verpleegkundig Specialist
Redactie Gezondheidszorgportaal.nl
Powered by