Kwart ggz-cliënten krijgt verkeerde diagnose

Circa een kwart van de cliënten in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) heeft mogelijk een verkeerde diagnose. Dat suggereert onderzoek van GGNet onder bijna duizend cliënten, waarover vakblad De Psychiater bericht.
Met name zaken als trauma, licht verstandelijke beperking, verslaving en autisme bleken vaak over het hoofd gezien. “Dat zie je als je een niveau dieper kijkt dan de DSM-labels”. “Dan blijkt iemand niet op te knappen omdat hij de behandeling niet snapt, omdat een verslaving de therapie ondermijnt, of omdat een trauma herstel in de weg zit.”

In navolging van GGNet gaat ook de Amsterdamse ggz-aanbieder Arkin een herdiagnoseproject opzetten. GGNet treft voorbereidingen voor de volgende lichting van duizend patiënten.

Lees volledige artikel.

1
Hulp nodig?
Hoi! Ik help je graag. Je kunt met mij whatsappen via deze knop. Let op: Deze functie is bedoeld voor communicatie tussen een websitebezoeker en de redactie. Dit kan zowel een zorgprofessional als een patiënt zijn. Echter, er wordt geen medische informatie of advies gegeven.

Met vriendelijke groet,
Sander Brouwer
GGZ Verpleegkundig Specialist
Redactie Kennisblog