Goed leven met dementie: boekje vol tips en verhalen

Mensen met dementie willen graag vitaal blijven en meedoen in de samenleving. Meestal kan dat ook, met een aanpassing of met ondersteuning. Hoe kan je als mantelzorger of zorgmedewerker mensen hier het beste bij helpen? Ontdek wat de wensen zijn van mensen met dementie en denk in kansen. In het boekje ‘Een goed leven met dementie?!’ van Vilans en Kenniscentrum Zorginnovatie Hogeschool Rotterdam, lees je hoe!

Het boekje staat vol met tips en verhalen voor en van mensen met dementie, hun mantelzorgers en hun zorgverleners. Deze zijn bedoeld om na te denken over jouw eigen situatie en je op ideeën te brengen om het leven van mensen met dementie zo waardevol mogelijk te houden. Vooral mantelzorgers spelen daarin een belangrijk rol.

Download het boekje ‘Een goed leven met dementie?!’ (pdf)

Denk in kansen
Als mantelzorger van iemand met dementie, kom je voor veel zorgen en problemen te staan. De aandacht is vaak vooral gericht op wat er niet meer kan. Terwijl er voor mensen met milde tot matige dementie nog veel mogelijk is. De belangrijkste boodschap van het boekje is dan ook: Denk in wensen en kansen. Wordt bijvoorbeeld een spelletje te ingewikkeld? Probeer het dan eenvoudiger te maken. Scrabble kun je ook goed met minder letters spelen.

Wat wil iemand met dementie echt?
Het kan lastig zijn om te achterhalen wat iemand met dementie echt wil. Rechtstreeks vragen waar iemand behoefte aan heeft, levert vaak algemene antwoorden op als ‘kunnen blijven doen wat ik nu doe’ of ‘zo lang mogelijk samen blijven’. Wat betekent dat precies? Om daar achter te komen zijn andere vragen nodig. Bijvoorbeeld: Waar geniet je van? Heb je behoefte aan contacten of ben je liever op jezelf? Ga je graag naar buiten of ben je liever thuis? De behoefte, en daarmee ook de oplossing, verschilt per persoon.

1
Hulp nodig?
Hoi! Ik help je graag. Je kunt met mij whatsappen via deze knop. Let op: Deze functie is bedoeld voor communicatie tussen een websitebezoeker en de redactie. Dit kan zowel een zorgprofessional als een patiënt zijn. Echter, er wordt geen medische informatie of advies gegeven.

Met vriendelijke groet,
Sander Brouwer
GGZ Verpleegkundig Specialist
Redactie Kennisblog