Dossier Dementie

Dementie is de naam voor een combinatie van symptomen (een syndroom), waarbij de hersenen informatie niet meer goed kunnen verwerken. Dementie is een verzamelnaam voor ruim vijftig ziektes. De meest voorkomende vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer. Daarnaast komen vasculaire dementiefrontotemporale dementie (FTD) en Lewy body dementie veel voor. In het dossier ‘dementie’ wordt verwezen naar diverse bronnen voor actuele informatie, cijfers en achtergronden. Het dossier wordt voortdurend aangevuld.

Steeds meer mensen hebben dementie
Het aantal mensen met dementie is de afgelopen jaren gestegen. Naar schatting zijn er 254.000-270.000 personen met dementie op basis van bevolkingsonderzoek en zijn er ongeveer 155.000 mensen bekend in de zorg (huisarts en verpleeghuis) voor dementie.

Laagste sterfte aan dementie in Friesland
Het laagste sterftecijfer aan dementie is geregistreerd in Friesland. Regio’s met een hoge sterfte aan dementie liggen verspreid over het land. In de doodsoorzakenstatistiek wordt voor de regio’s Gelderland-Zuid en Brabant-Zuidoost het hoogste sterftecijfer aan dementie gemeld.

Dementie één van de duurste ziekten
De kosten voor dementie bedroegen 6,6 miljard euro in 2015. Dit komt overeen met 7,7% van de totale kosten in de Nederlandse gezondheidszorg. Dementie is voor mannen en vrouwen samen, na verstandelijke beperking, de duurste ziekte.

Helft van de dementiepatiënten ontvangt thuiszorg
Van de personen met gediagnosticeerde dementie ontvangt 53% thuiszorg. Ook dagbesteding is een veelvoorkomende vorm van ondersteuning, net als de dagopvang van verpleeg- of verzorgingshuis. In totaal gebruikt 82% van de patiënten met dementie één of meer vormen van professionele zorg.

Bron: Volksgezondheidenzorg.info (september,2018)

Recommended For You

About the Author: GZP Redactie

1
Hoi! Ik help je graag. Je kunt met mij whatsappen via deze knop. Let op: medische informatie wordt niet gegeven. Misbruik van dit mobiele nummer wordt bestraft met een blokkade.

Met vriendelijke groet,
Sander Brouwer
GGZ Verpleegkundig Specialist
Redactie Gezondheidszorgportaal.nl
Powered by