De smartwatch als hulpmiddel bij ontdekken atriumfibrilleren

Routinematig gebruik van smartwatches om atriumfibrilleren te identificeren, komt mogelijk dichterbij. In een grootschalig “virtueel onderzoek” met meer dan 400.000 deelnemers, ontdekten onderzoekers van Stanford University dat de Apple Watch onregelmatige hartritmes ontdekte bij 0,5% van de onderzoekspopulatie. De resultaten zijn gepubliceerd in The New England Journal of Medicine.

Bij deelnemers die volgens de smartwatch onregelmatige hartritmes hadden, kregen vervolgens een elektrocardiogram (ECG) , waaruit een positief voorspellende waarde van 0,84 kwam. Dit betekent dat in geval van een onregelmatige pols op het horloge, 84% van de tijd op een gelijktijdige ECG-patch werd bevestigd dat dit atriumfibrilleren was.

In het blad Zorg en ICT was men eerder dit jaar minder enthousiast. Het is volgens de auteur van dit artikel maar een beperkt hulpmiddel vanwege de niet al te grote nauwkeurigheid. Dat valt niet
direct op door de manier van presenteren van de voorlopige
resultaten. Veel media in de USA, maar ook diverse in Nederland doken er eerder in 2019 dan ook gretig bovenop om het positief te labelen. Het detecteren gaat echter gepaard met nogal wat
onnauwkeurigheid. Lang niet alle personen met AF spoort men
met de smartwatch op. Afwijkend bevonden smartwatch-meldingen
zijn bij lange na niet allemaal terug te vinden met de gouden standaard: het ECG. Bovendien is het onmogelijk om met de studie na te gaan of mensen die geen afwijkende melding krijgen ook allemaal geen AF hebben,

De ECG-mogelijkheden van Apple Watch zijn slechts gedeeltelijk goedgekeurd door de FDA. Om volledig te worden goedgekeurd, moet de technologie aan aanzienlijk strengere tests en gegevensanalyses worden onderworpen. Er is ook bezorgdheid geuit over het feit dat dergelijke draagbare technologie kan leiden tot meer angst bij de patiënt, meer ziekenhuisbezoeken en meer valse positieven.

Hoewel de technologie van Apple niet helpt bij bestaande diagnoses of de overgrote meerderheid van hartritmeafwijkingen detecteert, kan het wel degelijk helpen bij de vroege detectie van hartaandoeningen en helpt het dragers hun hartslag constant te controleren.  Door artsen meer informatie te geven tijdens het proces van diagnose, behandeling of zelfs vroege detectie, kunnen het horloge en de app leiden tot een snellere en effectievere behandeling.

#smartwatch #ecg #atriumfibrilleren

1
Hulp nodig?
Hoi! Ik help je graag. Je kunt met mij whatsappen via deze knop. Let op: Deze functie is bedoeld voor communicatie tussen een websitebezoeker en de redactie. Dit kan zowel een zorgprofessional als een patiënt zijn. Echter, er wordt geen medische informatie of advies gegeven.

Met vriendelijke groet,
Sander Brouwer
GGZ Verpleegkundig Specialist
Redactie Kennisblog