De elektronische revolutie: Meer dan 80% van  jonge mensen wereldwijd is niet actief genoeg

Meer dan 80% van jonge mensen wereldwijd is niet actief genoeg en brengt hun gezondheid in gevaar door geconcentreerd op een scherm te zitten in plaats van ‘rond te rennen’, zeggen onderzoekers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Volgens de WHO is de situatie ernstig en moet er dringend actie worden ondernomen.
De resultaten zijn gepubliceerd in Lancet Child and Adolescent Health.

Het aandeel onvoldoende actieve meisjes in 27 landen steeg tot meer dan 90% in 2016, het laatste jaar waarvoor cijfers beschikbaar zijn.  Er was een aanzienlijke kloof in geslacht, waarbij meisjes in fysieke activiteit achterblijven bij jongens.

Uit het onderzoek, uitgevoerd door middel van schoolenquêtes in 146 landen en onder 1.6 miljoen adolescenten, is gebleken dat er sinds 2001 zo weinig verbetering is geweest in lichamelijke activiteit bij mensen van 11 tot 17 jaar, dat het wereldwijde doel van de WHO om adolescenten in beweging te krijgen waarschijnlijk niet wordt gehaald.

Elektronische revolutie
Adolescenten worden aanbevolen om elke dag matige tot krachtige lichamelijke activiteit van een uur te doen, zoals wandelen of fietsen naar school en spelletjes spelen. Er wordt echter buitensporig veel tijd  besteed aan telefoons, laptops en gaming-apparaten, aldus de WHO.

De elektronische revolutie heeft de bewegingspatronen van mensen ingrijpend veranderd. Mensen slapen minder, zitten meer, lopen minder vaak en doen minder fysieke activiteit dan vroeger. Mensen verplaatsen zich steeds meer van buiten naar binnen, van staan tot zitten, van wandelen tot autorijden en van actief spelen naar digitaal spelen. Deze veranderingen zouden ingrijpende gevolgen kunnen hebben voor de gezondheid van de mens.

Guthold, R., Stevens, G. A., Riley, L. M., & Bull, F. C. (2019). Global trends in insufficient physical activity among adolescents: a pooled analysis of 298 population-based surveys with 1·6 million participants. The Lancet Child & Adolescent Health. Retrieved November 22, 2019, from 10.1016/s2352-4642(19)30323-2

1
Hulp nodig?
Hoi! Ik help je graag. Je kunt met mij whatsappen via deze knop. Let op: Deze functie is bedoeld voor communicatie tussen een websitebezoeker en de redactie. Dit kan zowel een zorgprofessional als een patiënt zijn. Echter, er wordt geen medische informatie of advies gegeven.

Met vriendelijke groet,
Sander Brouwer
GGZ Verpleegkundig Specialist
Redactie Kennisblog